Vrste štednje

štednjaPBZ stambena štedionica nudi četiri vrste štednje*:

Prima štednja

Prima štednja namijenjena je štedišama koji u najkraćem roku žele ostvariti pravo na stambeni kredit. Potrebno je uštedjeti 30% ugovorenog iznosa u najmanje dvije godine, udjel kredita je 70% ugovorenog iznosa, a rok otplate kredita 8 godina. Kamatna stopa na štednju u kunama je 1,00%, a na stambeni kredit 4,00% godišnje dok je kamatna stopa na štednju uz valutnu klauzulu u EUR 0,80%, a na stambeni kredit 3,80%.

Bazna štednja

Bazna štednja namijenjena je štedišama koji su spremni pričekati na stambeni kredit duže vrijeme kako bi raspolagali s većim iznosom sredstava za investiranje. Potrebno je uštedjeti 40% ugovorenog iznosa u najmanje pet godina, udjel kredita je 60% ugovorenog iznosa, a rok otplate kredita do 15 godina. Kamatna stopa na štednju u kunama je 1,20%, a na stambeni kredit 4,20% godišnje dok je kamatna stopa na štednju uz valutnu klauzulu u EUR 1,00%, a na stambeni kredit 4,00%.

Zlatna štednja

Zlatna štednja namijenjena je štedišama kojima je prioritet štednja. Nakon pet godina štednje stambenom štediši isplaćuje se štedni ulog uvećan za državna poticajna sredstva i kamatu od 1,50% godišnje kod štednje u kunama odnosno 1,30% kod štednje uz valutnu klauzulu u EUR. Ukoliko se štediša odluči za stambeni kredit, udjel stambenog kredita je 60% ugovorenog iznosa, a rok otplate do 25 godina uz kamatnu stopu od 4,50% godišnje kod štednje u kunama odnosno 4,30% kod štednje uz valutnu klauzulu u EUR.

Zlatna dječja štednja - Lav Štedislav

Posebna vrsta štednje za djecu do 13 godina starosti uz godišnju kamatnu stopu na štedni ulog i državna poticajna sredstva koja u toku štednje raste od 1,50% do 1,90% kod štednje u kunama odnosno od 1,30% do 1,70% kod štednje uz valutnu klauzulu u EUR. Više informacija ...